Developed by jtemplate


Γκρίντζος, Σπύρος (Καλάβρυτα, 1948): Συγγραφέας. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Πελοπόννησο και στις ΗΠΑ. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και εργάζεται ως καθηγητής αγγλικών.

Έργα: Γκόρκας (1981) - Παραλάβατε διορισμόν...(1994) - Η θαλπωρή των κατόπτρων (1996) [μυθιστ.] - Χερεναλίφ ο τελευ­ταίος (1993) [αφήγ.] - Ο ερωδιός λύνει τη σιωπή του (1999) [διηγ.] - Ο φίλος μας ο Αυλός (1993) [παιδ.]. Συνέγραψε ακάματο θεατρικό έργο Το μεγάλο στοίχημα. - Εταιρεία Φιλομαθών Εραστών" μυθιστ. Εκδόσεις Γρηγόρη (2011)- Το τελευταίο φύλλο, διηγήματα, Εκδόσεις Γρηγόρη, (2013).

 

Ο Γκ. διακρίνεται για την πλούσια αφηγηματική του ικανό­τητα και τη δυνατότητα να μεταφέρει τον αναγνώστη του στις συνθήκες ζωής προηγούμενων εποχών. Η ελληνική κοινωνία με όλες τις δομές και τις παραμέτρους της υπάρχει ως ένα από τα πρωταγωνιστικά στοιχεία των μυθιστορημάτων του. Παράλληλα, τα έργα του μπορεί να χαρακτηριστούν και πορτρέ­τα των ανθρώπων εκείνων που στέκονται αντιμέτωποι με τις συνθήκες που τους περιβάλλουν και τους συμπιέζουν.

Το Παραλάβατε διορισμόν... έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Έχει βραβευθεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών με το βραβείο Μ. Λουντέμη για το μυθιστόρημά του Γκόρκας  (1981).

 

Κριτικές: Κ. Ι. Τσαούσης, εφ. Έθν, 13.3.1995 [ββ.: Παραλάβατε διορισμόν...]-Χρ. Παπαγεωργίου, εφ. Αγ, 20.4.1997 [ββ.: Η θαλπωρή των κατόπτρων].

 


Το παρόν κείμενο εστάλη από τον συγγραφέα Σπύρο Γκρίντζο για την επικαιροποίηση του Λεξικού Νεοελληνικής Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Πατάκη.

Το παραπάνω κείμενο μπορείτε να το βρείτε και σε μορφή pdf πατώντας εδώ