Θεατρικές Δημιουργίες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Περιστερίου
Πληθώρα θεατρικών παραστάσεων θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως και τις 14 Μαΐου, από ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες των γυμνασίων και λυκείων του Δήμου Περιστερίου.
Πρόκειται για γνωστά και σπουδαία έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων από ταλαντούχους μαθητές, που θα μας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές ψυχαγωγίας.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:
• 2 Μαΐου, 11ο ΓΕΛ – «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη
• 3 Μαΐου, 1ο ΓΕΛ – «Μικροί Φαρισαίοι» του Δημήτρη Ψαθά
• 4 Μαΐου, 14ο Γυμνάσιο – «ΚΟΜΜΕΝΤΙΑ» του Γιώργου Σκούρτη
• 5 Μαΐου, 6ο ΓΕΛ – «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά
• 6 Μαΐου, 6ο Γυμνάσιο – «Οδός Παραμυθιών» της Μαρίας Χασιώτη
• 7 Μαΐου, 14ο ΓΕΛ – «DNA» του Dennis Kelly
• 8 Μαΐου, 9ο ΓΕΛ – «Κάθε Δευτέρα χωρίζουμε;» της Βίλυς Σωτηροπούλου
• 9 Μαΐου, 13ο Γυμνάσιο – «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά
• 10 Μαΐου, 10ο Γυμνάσιο – «Μπαμπάδες με ρούμι» των Ρέππα –Παπαθανασίου
• 11 Μαΐου, 14ο ΓΕΛ – «Κουκλόσπιτο» του Ερρίκου Ίψεν
• 13 Μαΐου, 5ο Γυμνάσιο – «Η λογική» του Γρηγορίου Ξενόπουλου
• 14 Μαΐου, 14ο Γυμνάσιο, 11ο ΓΕΛ, 7ο ΓΕΛ – «Των Ελλήνων οι κοινότητες» (Χαμένες Πατρίδες), Μουσικό θεατρικό δρώμενο.
Καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Φεστιβάλ είναι ο κ. Φάνης Κάσσιος. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Πολιτών (Τεγέας και Δαμάστας) με ώρα έναρξης 20.30 και είσοδο ελεύθερη.
Πηγή: http://www.diorismos.gr/Dpages/news/viewnews.php?nid=18579&spec=edu&type=0
1ο ΠΑΝΝΕΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ 2014
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Δ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Πληροφορlες: Πηνελόπη Σακοπούλου
Τηλέφωνο: 210 344 3023
ΘΕΜΑ: 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου
Σε απάντηση του αρ.πρωτ.ΥΠΑΙΘ/30289/Γ7/5-3-2014
Σας ενημερώνουμε ότι από 10 έως 12 Απριλίου 2014 θα διεξαχθεί στην πόλη των Καλαβρύτων το 1° Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου. Το Φεστιβάλ θα υποδεχθεί μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευοης που υλοποίησαν Πολιτιστικά προγράμματα με θέμα το ραδιόφωνο, με στόχο να μελετήσουν το πολιτιστικό και κοινωνικό πλαίσιο για το οποίο δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε.
Υπενθυμίζουμε ότι τα πολιτιστικά προγράμματα καθώς και τα άλλα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων υλοποιούvται σύμφωνα με την εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 163790/Γ7/31-10-2013 και θέμα «Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγής Σταδιοδρομίας, Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Comenius-Leonardo da Vinci και e-twinning) για το σχολικό έως 2013-2014». Σύμφωνα με την εγκύκλιο ατή και όπως αναγράφεται στην παράγραφο 1.6. Συνεργασίες με άλλους Φορείς, προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων μπορούv να υλοποιηθούν "στο πλαίσιο οποιουδήποτε προγράμματος εγκεκριμένης συνεργασίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. με άλλους κυβερvτητικούς ή μη κυβερνητικούς φορείς, δημόσιους οργανισμούς, φορείς τοπικής ή νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.ά. (βλ. και Γ7/47587/16-5-2003), καθώς επίσης και στο πλαίσιο υλοποίησης πρότυπων προγραμμάτων ή διεθνών συνεργασιών.
Για οποιαδήποτε συνεργασία με φορείς ή φυσικά πρόσωπα μέσα στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα πρέπει να υπάρχει:
• έγκριση του Φορέα από τη Δ/νση ΣΕΠΕΔ (οι εγκρίσεις ισχύουν για ένα σχολικό έτος)
• η σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή της της σχολικής μονάδας"
Η συμμετοχή τωv μαθητών στo Φεστιβάλ είναι προαιρετική και δωρεάν. Η μετακίνησή τους θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ΥΑ με αρ. πρωτ. 129287/Γ2/10-11-2011 ΦΕΚ 2769 τ.Β)
Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία της αρμοδιόττητάς σας.
Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΞΥΛΟΚΟΤΑ
Πηγή: http://edu.klimaka.gr/scholikes-drasthriothtes/programmata-drasthriothtes/1477-festival-mathitiko-radiofwno.html
Εκδήλωση «Η περίπτωση των μαθησιακών δυσκολιών» για εκπαιδευτικούς
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών οργανώνει εκδήλωση « Η περίπτωση των μαθησιακών δυσκολιών Δυσλεξία - Δυσαναγνωσία» για εκπαιδευτικούς είναι μία σημαντική και ξεχωριστή εκδήλωση για τα θέματα της διαχείρισης σχολικού περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών.
Θεσσαλονίκη 14 Μαρτίου 2014, Ώρα: 18:00
Φώρος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο Egnatia Palace
Εγνατίας 61 (γωνία με την πλατεία Αριστοτέλους)
Ομιλήτρια: Μήτσιου Γλυκερία Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής
Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση
Είσοδος ελεύθερη
Δήλωση συμετοχής στο
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τα θέματα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού προτεραιότητα για το υπουργείο παιδείας
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στη Χαλκίδα με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός: Από τη θεωρία στη δράση», ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου, απηύθυνε χαιρετισμό, αναφερόμενος στο έργο και τις δράσεις του υπουργείου σχετικά με το Παρατηρητήριο για την πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Μεταξύ άλλων δήλωσε τα ακόλουθα :
«Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι να εκμεταλλευτεί την υπάρχουσα εμπειρία, να συντονίσει τις δράσεις επιμέρους φορέων υπό τη σκέπη του Υπουργείου Παιδείας και τελικά να συμβάλει στην κατά το δυνατό πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποιες ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση:
…Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας με το Χαμόγελο του Παιδιού και με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Οι φορείς αυτοί, ο καθένας με τη δική του προσέγγιση και διαδρομή, έχουν σημαντική εμπειρία σε θέματα βίας και εκφοβισμού. Οι Συντονιστές Δράσης επιμορφώνονται σε προγραμματισμένες συναντήσεις από τους φορείς αυτούς και την πολύτιμη εμπειρία τους, ενώ πρόσφατα επιμορφώθηκαν από τον φορέα «18 άνω» και για το ‘δύσκολο’ θέμα των ναρκωτικών, που δυστυχώς ως σήμερα έχει αντιμετωπισθεί ως θέμα-ταμπού από τη σχολική κοινότητα, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να έχει εξαπλωθεί και να έχει φέρει πολλή βία μέσα στα σχολεία...
…Ένας από τους βασικούς ρόλους τους Παρατηρητηρίου είναι η αποτύπωση του φαινομένου στις σχολικές μονάδες της χώρας.
Το Μάιο του 2013 διεξήχθη και ολοκληρώθηκε πανελλαδική έρευνα που απευθυνόταν στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν σημαντική.
Τα στοιχεία αυτής της έρευνας είχαν μείνει για καιρό αναξιοποίητα. Μετά από πολλή προσπάθεια, καταφέραμε να επεξεργαστούμε τα στοιχεία αυτά και θα τα ανακοινώσουμε επισήμως σύντομα.
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο μαθητικός διαγωνισμός «+δημιουργώ», μέσω του οποίου οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να συμμετάσχουν για να δημιουργήσουν το λογότυπο και την αφίσα του Παρατηρητηρίου.
Η ολοκλήρωση της δράσης συμπίπτει με την 6η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των τελικών συμμετοχών σε κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο.
«Η Γή από Ψηλά», εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές
Πρωτότυπα εκπαιδευτικά εργαστήρια με τίτλο: «Η Γη από Ψηλά» για μαθητικές ομάδες Στ! Δημοτικού, καθώς και των τριών τάξεων του Γυμνασίου διοργανώνονται από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου 2014 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
Τα πρωτότυπα όσο και διαδραστικά αυτά εργαστήρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του γαλλου-ελληνικού φεστιβάλ «Γεωσυναντήσεις», με πρωτοβουλία της εταιρείας «Conférences sans Frontières», του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.
Τα εργαστήρια αυτά βασίζονται στην ομότιτλη έκθεση του γαλλικού περιφερειακού οργανισμού προώθησης επιστημονικού πολιτισμού Centre Sciences. Χάρη σε δορυφορικές εικόνες της γαλλικής εταιρείας PlanetObserver, η έκθεση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ανακαλύψουν με διαδραστικό τρόπο και πειράματα τη συμβολή της δορυφορικής απεικόνισης στην κατανόηση και στην πρόβλεψη των φυσικών φαινομένων.
Στόχος των εργαστηρίων είναι να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν τη συμβολή της διαστημικής τεχνολογίας στη γνώση της Γης και της γεωφυσικής, στη παρατήρηση του κλίματος και την κατανόηση των κλιματικών αλλαγών, στην παρατήρηση των περιβαλλοντικών μεταβολών και των κλιματικών καταστροφών, στην παρατήρηση των ακτογραμμών, καθώς και σε άλλους τομείς όπως, η χρήση γης ή η γεωργία μέσω δορυφόρου.
Τα εργαστήρια πλαισιώνονται από εξειδικευμένους μουσειοπαιδαγωγούς και πραγματοποιούνται από 18 Φεβρουαρίου έως 23 Μαρτίου 2014 (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:30 π.μ. και 11:30 π.μ.), ενώ η διάρκειά τους είναι 1.30 ώρα. Η συμμετοχή στα προγράμματα αυτά είναι δωρεάν, απαραίτητη όμως είναι η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 9469688 ώρες 09:00-15:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή.
To γενικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση που πλαισιώνει την δράση το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 και ώρες 10:00 - 20:00 με ελεύθερη είσοδο.
Σημειώνεται ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .